2011. január 20., csütörtök

Lelki szemetesláda

A tegnap ifiórán arról beszéltünk, hogy mit tegyünk a lelki szeméttel és teherrel. (A vázlatok oldalra feltettem az ifióra vázlatát) Ahogy beszélgettünk, rádöbbentem arra, hogy mennyi terhet cipelünk sokszor feleslegesen. Egy szó, nézés, tett elég ahhoz, hogy mi azt felvegyük teherként. Sokszor apró jelentéktelen dolgokból komoly, nehéz terhek válnak. Aztán ott van a sok szemét, amit termel az emberiség - és nem csak fizikai értelemben!
Mennyi sokféle lelki szemét kerül be az agyunkba! Nagyon tetszett ahogy egyik testvérem fogalmazta meg. A szemeteskosárban is van ételmaradéktól kezdve papírdarabokig minden. Lelki értelemben is halmozzuk a szemeteket: egy levél, amit összetéptünk, vagy meg sem kellett volna írjunk, dolgok, mástól kapott szemetek, stb. Mi történik a kukával, ha nem ürítjük rendszeresen? Tudjuk, nem kell részletezni. 
Ki a te lelki szemeteskukád? Kinek mondod el bajaidat, kivel osztod meg terheidet? Egy furcsa kép fogalmazódott meg bennem: Jézus- lelki szemetesláda??? Talán egy kicsit durván, sőt Isten káromlónak hangzik, de gondoljunk csak bele! Mit mond Péter apostol? 1Péter 5,7 "Minden gondotokat Őreá vessétek, mert néki gondja van rátok!" Igen, Jézus nem haragszik meg, ha a terheinket, gondjainkat rá vetjük, sőt kéri, hogy ezt tegyük! Ha csak ilyen oldalból közelítjük meg a dolgot, akkor zsákutcába kerülhetünk. Hiszen a Bibliából tudjuk, hogy Isten nem csak a terheinket akarja, hanem akarja az engedelmességünket, teljes figyelmünket, hálánkat és szeretetünket - egy szóval, az életünket. Milyen jó, hogy olyan Istenem van, akihez jöhetek teljes lényemmel, minden apró-cseprő dolgommal, vagy akár óriásnak tűnő nehéz problémámmal! Hát nem fantasztikus a mi Istenünk?
Egyszer Charles A. Tindley-hez egy folyton aggodalmaskodó ember jött, aki mindig sorolta a bajait szakadatlanul. Egyszer egy ilyen beszélgetéskor megszólalt Tindley és azt mondta: "Az én tanácsom az, hogy fogd meg az összes problémád, tedd bele egy nagy zsákba, vidd az Úr elé, és hagyd is ott!
Így született ez a szép himnusz: Hagyd ott! 
Lefordítottam magyarra is, egy kicsit sántítanak a rímek, de azért aki nem érti az angol szöveget, annak gondolom segít. 

Ha e világ kincseiből, neked semmit nem adott,
És kevésen tengeted a napjaid.
Emlékezzél szavára, fontos vagy te számára,
Vidd terhedet Istenhez, ne hord tovább.

Refr.:
Tedd le hát, tedd le hát,
Vidd terhedet Istenhez, ne hord tovább.
Bízzál Benne és hidd el, átvisz minden helyzeten,
Vidd terhedet Istenhez, ne hord tovább.

Fáj a tested, s nincs remény, hogy egészséges légy megint,
S kétségektől roskadozik a lelked.
Jézus tudja fájdalmad, megmenthet és gyógyírt ad,
Vidd terhedet Istenhez, ne hord tovább.

Mikor ellenség támad, és a szíved megremeg,
Ne feledd, hogy Istened hallja imád.
Utat készít számodra, s támogat erős karja,
Vidd terhedet Istenhez, ne hord tovább.

Mikor ifjúságod elszállt már, és az agg kor rád köszön,
S tested gondok alatt meggörnyedt,
Ő még ekkor sem hagy el, hanem célig elvezet,
Vidd terhedet Istenhez, ne hord tovább.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése