2011. január 3., hétfő

Ego sum via, veritas et vitae! - Én vagyok az út, az igazság és az élet!

Négy évvel ezelőtt volt egy próbálkozásom és ismerkedésem a blogszerkesztéssel és mivel a myspace nem jött be nekem annyira, ezért elég rövid életű is volt az egész. Most hogy elindítottam ezt a blogot, szeretném néhány írásomat átmenteni ide. Akkoriban angolul írogattam, tehát szükséges lesz a fordítás is egyeseknek.
Íme az első írásom ami megjelent a neten 2007-ben!


Sokszor hallunk közhelyeket, elcsépelt kifejezéseket, mint pl. az élet útja, vagy az Út, Nagy Utazás, azonban mégis gyakran elveszítjük ezen szavak igazi értelmét. 
Életünk során mindnyájan bejárunk különböző életutakat, legyenek azok simák, vagy akár egyenletlen, gödrösek. A régi jó közmondás szerint, minden út Rómába vezet, és néhány ezer évvel talán ez így is volt, de ma már mindenkinek más elképzelése van az életutakról. Egyesek szerint mindenkinek saját sorsa, életpályája van, mások a New Age tanítás szerint azt állítják, hogy minden út, elv, vallás, eszme, ideológia egy "istenhez" vezet, legyen ez bárki, vagy bármi számodra.
Jézus ezzel a nézettel szemben valami egészen radikálisat állít. Ő nem mondta, hogy minden út hozzá vezet, hanem azt mondta, hogy Ő maga az Út, az Igazság, és az Élet!
Egy út elvisz minket egy helyről egy másikra, irányt, célt mutat nekünk. Milyen jó, hogy Jézus Krisztus ilyen út számunkra!
Az utóbbi időben felfedeztem a szaladás szépségét, és nagyon üdítőnek találom, úgy a test, mint a lélek számára. Állítom, hogy semmi sem tisztítja meg az agyat úgy, mint egy jó kiadós reggeli szaladás. A friss levegő megtölti a tested oxigénnel és serkenti az agyad. Sokszor mikor futok, teljesen elmerengek és még a kocsikra sem figyelek, amik felém közelednek. Ha valaki is járt már Skóciában, az tudja, hogy ott milyen keskenyek a falusi utak. Csupán egy szűk sáv van, és ötven méterenként egy-egy hely, ahol kilehet kerülni a szembejövő autót. Általában az autósok nagyon figyelmesek a biciklisekkel és a futókkal, de általában neked kell megállnod, hogy elengedd őket. Ez nem egy kellemes dolog, mert kitud zökkenteni a ritmusodból. 
Igen, az élet ritmusa! Pál apostol mondja, hogy mi Isten gyermekei mind futók vagyunk. Van egy kolléganőm itt Skóciában, aki nagyon jó futó. Több versenyen is részt vett, köztük a London maratonon is ott van minden évben, stb. Láttam őt szaladni esőben, havazásban, hidegben és melegben, nappal, vagy sötétben egyaránt. Folyamatosan és rendszeresen edzi magát, majdnem minden nap. A kitartás a kulcs a sikerhez!
1Kor 9:25-27 "Úgy fussatok, hogy elnyerjétek a díjat!..."
Bárcsak mind úgy tudnánk futni, hogy végül nyertesek legyünk! Nem céltalanul, hanem úgy mint akik előtt világos a cél, a mennyeknek országa!
Az út és a futás egy folyamat, néha rögös, egyenletlen a terep, telve veszélyekkel, táblákkal az út mentén. Egyeseknek hosszabb, másoknak rövidebb, de a legfontosabb, hogy Jézussal tegyük meg ezt a földi utat és 
akkor a győzelem garantált!

Many times we hear commonly used phrases, like THE ROAD OF LIFE, or THE WAY, THE JOURNEY,   but sometimes we just miss the deep meanings of these words.
Through our lives we all have walked different roads, good ones and bumpy and uneven ones. In the old times people thought, that Rome was the centre of the world and every road led to that city found on seven hills. Nowadays some might say that all roads lead into different directions, or some others believe the new age teaching, that all ideas, theories, religions lead to "god", what-, or whoever that might be for you.
Jesus proclaims something completely different and radical. He doesn't say, that all road lead to me, but He says, He is THE WAY, THE TRUTH and THE LIFE!
A road guides us, takes us from one place to another. Shows us direction, destination, purpose, pattern. What a comfort is to know this!
Lately I discovered the pleasures of running, and I find it very refreshing for the body and for the soul as well. Breathing in fresh air, just clears your mind and filles your body with oxygen. Sometimes I am so deep in my thoughts, that I can hardly notice the cars coming my way. If you've ever been to Scotland, you know, the country roads are very narrow here. Just a single track with some passing places along. Usually drivers are very cautious about cyclists and runners, but most of the time you have to step aside and let them go. This is not so pleasant, because it can throw you out from your rhythm.
Yes, the rhythm of Life. Apostle Paul says, that we, Christians, children of God, are all  runners. My colleague is a runner. She runs the London marathon each year. I saw her running in rain, in snowfall, in cold and hot weather, in daylight, in darkness. She is training herself regularly, almost every day. Perseverance is the key to success.
"Run in such way, that you get the prize. Everyone who competes in the games goes into strict training. They do it to get a crown that will not last, but we do it to get a crown that will last forever. Therefore I do not run like a man running aimlessly. I do not fight like a man beating the air. No, I beat my body and make it my slave so that after I have preached to others, I myself will not be disqualified for the prize." 
1Cor. 9:25-27
This is my first blog and I thought I might share a bit about THE Road, THE Journey we all make, till we reach the final destination: Heaven.
It is a progress, with ups and down, bends and dangers, signs along the way. For some the journey is short, for others it seems longer, but it is a real adventure if we all do it with Jesus.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése