2011. január 12., szerda

Érted! Érted?

"A megfeszített Krisztust prédikáljuk" - ez a felirat található a gyülekezet falán, ahol felnőttem, és ahol megismerhettem Jézust, mint személyes megváltómat. Pál apostolnak volt ez a hitvallása, melyben tudtára adta mindenkinek, hogy ő mit és kit hirdet. Minden hívő ember sajátjává teheti és kell hogy tegye ezt az keresztény alapelvet. A kérdés csupán az, hogy értjük-e igazán, hogy ez mit jelent. 
A tavaly találkoztam egy barátommal és a pólóján elől ez a felirat volt olvasható: "Érted! Érted?" Frappáns megfogalmazása az evangélium üzenetének, nagyon tetszett nekem és úgy megmaradt a fejemben. Sokszor amikor olvasom az Isten igéjét, rádöbbenek arra, hogy mennyi minden van, amit nem ismerek Istenről, az Ő dolgairól! Minden nap valami újat tud mondani, tanítani nekem, és a Biblia aktuális minden helyzetben, nem jár le a szavatossága, mint sok más földi dolognak.
Kerestem egy igét a múlt héten és ennek kapcsán újra és újra elolvastam  Pálnak a Korinthusiakhoz írt első levelének az első részét. Annyira tömény volt Isten üzenete ebből a részből, hogy azóta minden nap elolvasom újra, és újra. 1Kor 1:23-24 "mi a megfeszített Krisztust hirdetjük, aki a zsidóknak ugyan megütközés, a pogányoknak pedig bolondság, de maguknak az elhívottaknak, zsidóknak és görögöknek egyaránt, az Isten ereje és az Isten bölcsessége." Miről is beszél itt Pál apostol? Miért volt bolondság és megütközés a megfeszített Krisztust hirdetni? Ebben a fejezetben Pál beszél az evangélium erejéről, ellentétbe állítva ezt a világ (emberek) bölcsességével. Sokféle emberi bölcselkedés, filozófia, tanítás van, viszont a Krisztusról hirdetett evangélium egységes, és azt is munkálja! Belegondoltam, hogy milyen lenne az, ha ma valaki felállna a szószékre és kezdene beszélni egy olyan ember életéről, tanításáról, akit villamos széken, vagy injekcióval kivégeztek. Hát úgy hiszem, hogy sokan nagyot néznének, nemde? Ahogy nem szoktunk manapság ilyesmiről beszélni asztalnál, vagy társaságban, hogy nézd ezt így és így végezték ki, úgy Jézus idejében sem volt ildomos a keresztre-feszítésről, vagy kereszten kivégzettről beszélni. Római polgárt törvényellenes volt keresztre feszíteni, mert ez a kivégzési mód nemcsak hogy kínos halálnem volt, hanem szégyenteljes is. A történelem során mindig is voltak ilyen kivégzési módok, amik szégyenteljesek voltak. Ilyen volt például a középkorban a felakasztás. Királyt, nemes embert, méltóságteljes személyt nem akasztottak fel soha. Annál inkább tolvajokat, rablókat, stb. Elnézést kérek, nem szeretném feszegetni ezt a témát, csupán belegondoltam, hogy miért is ütköztek meg a zsidók a megfeszített Krisztusról hirdetett evangéliumban. Viszont ez az evangélium, nem akárkiről szól, és épp ezért az Isten ereje és bölcsessége teljesedik ki általa. Ez az örömhír megosztja az embereket, sokan sokféleképp reagálnak rá. Egyesek megbotlanak benne, az elvárásaik nem egyeznek azzal, amit Jézus hirdet. A zsidók is ilyenek voltak, egy olyan Messiásra vártak, aki csodákat és jeleket tesz és aki visszaállítja a földi királyságot. Nos, Jézus nem tette ezt, és ezért nem hittek benne. Ma is sokan hasonlóan kezelik Istent, csodákat várnak tőle, bankautomataként kezelik, ha szükségük van segítségre, és csodálkoznak, ha a várt eredmény elmarad.  Mások számára bolondság, mese az egész, és kinevetik a hívőket. Régen a görögök voltak ilyenek, akik nagy gondolkodók, bölcselkedő filozófusok voltak. Ők nem láttak a kereszt üzenetében bölcsességet, mivel emberi szemszögből nézték azt. 
Akik hiszünk Istenben, ez az örömhír ereje és bölcsességének kinyilatkoztatása. Nem emberé, hogy "egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt". 
Számomra ez olyan csodálatos dolog, hogy véges elmém alig tudja felfogni. Isteni bölcsességet hirdettek nekünk, és mi is azt adjuk tovább. Isten az emberek előtt legszégyenletesebb dolgot használta fel arra, hogy mi megismerjük Őt! Érted és értem tette mindezt! Érted ezt? Adja meg a Mindenható Isten, hogy megértsük és el is fogadjuk ezt a nagy igazságot, ajándékot!



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése