2011. február 1., kedd

A nagy mérkőzés

Érdeklődéssel figyelem, hogy környezetemben elég sok a foci "örült", vagyis az intenzív focirajongó. Nem rajongok különösebben ezért a sportért, valahogy nem tud meghatni húsz ember, amint lihegve kergetnek 90 percen át egy labdát. Azonban megtudom érteni azok rajongását is, akik sok időt és figyelmet szentelnek ennek a sportnak a tanulmányozására, illetve űzésére. Megvallom, van sport amit én is szeretek nézni, sőt tanulmányozni is, és lehet hogy valaki épp azt tartja őrültségnek, hogy 2 órán át száguldó autók méhkast utánzó zümmögését hogyan képes valaki élvezni. Nos, nem a sportokról akarok beszélni, viszont megfigyeltem néhány dolgot a sportszeretet és a lelki élet között. 
A nyáron, mikor volt a foci vb, hát én is néztem a fontosabb meccseket, és érdekelt, hogy ki fog győzni. Néha összeültünk az ifjúsággal, vagy a barátokkal, és együtt néztünk egy-egy mérkőzést. Az ilyen alkalmak mindig szórakoztatóak. Mindig két típust lehet megkülönböztetni ilyenkor. Az egyik az érdeklődő, akinek nincs sok ismerete az aktuális helyzetről a sportban, hogy ki mit csinál, ki a legjobb, stb., viszont ő is szurkol egy csapatnak. Az ilyen ember a mérkőzés közben míg más élvezni próbálja a játékot, ő  figyel és próbál minél több információt magába szívni. Bosszantó kérdéseivel bombázza társait, hogy ki kicsoda, ez mi volt és miért így ítélt a bíró, stb. Sokszor idegesítő tud lenni a tudatlansága, de értékelendő lelkesedése és érdeklődése. 
A második típus az elkötelezett rajongó, aki nem azért szurkol egy csapatnak, mert az épp nyerésre áll, hanem elejétől kezdve támogatja kedvenc csapatát és teljes erőbedobással szurkol nekik. Az ilyenek minden apró részletet tudnak a játékosok életéről, és nagyon jártasak a jelenlegi helyzetek és esélyek ismeretében. Tudják, hogy kinek hány sárga lapja van, ki az aki sérülés miatt a padon csücsül, stb. Ezek nagy reményekkel ülnek a képernyő előtt és várják a nagy összecsapást, izgalmas mérkőzést.
Lelki értelemben is hasonló a helyzet és párhuzamot lehet vonni. Egy nagy harc, küzdelem folyik a szellemi világban körülöttünk, csak sokkal nagyobb ellenfelekkel és hatalmakkal. Efézus 6,12
Vannak hívő emberek, akik odaszántak, elkötelezettek az Isten követésében és tudatában vannak annak, hogy egy szellemi harcban vesznek részt, és mi az ő feladatuk. "Azért küldelek el, hogy nyisd meg a szemüket, hogy a sötétségből a világosságra, és a Sátán hatalmából az Istenhez térjenek.; hogy az énbennem való hit által megkapják bűneik bocsánatát, és örökséget nyerjenek azok között, akik megszenteltettek." Apcsel 26,18
Az elkötelezett szolga tisztában van hivatásával, küldetésével - az evangélium hirdetésével. 
Ugyanakkor sok az olyan keresztyén, aki kíváncsian érdeklődik, aki élvezi a jó zenét, szereti ha a gyülekezet szórakoztatja őt és kielégíti szükségeit, de akik nem látják az összetett képet (big picture). Az ilyen hívők megelégszenek azzal, amit kapnak a testvéri közösség által, még esetleg "támogatják" is a gyülekezetet, a missziót,de nem értik a lényeget, egyszóval fogyasztói keresztyének, akiknek tejre van szükségük. Sajnos elég sok az ilyen keresztyén napjainkban.
Dicsőség Istennek az elkötelezett emberekért, akik vállalják a szolgálat terhét, akik készek felvenni naponként a keresztet és megélni Krisztust a mindennapokban. Akik nem elégszenek meg azzal, hogy Isten munkájának csak a szemlélői legyenek, hanem készek részt venni benne. Adja az Úr, hogy mind ilyen harcosok tudnánk lenni, akik elkötelezetten szolgálunk Krisztus oldalán, és akik értjük, hogy mire megy ki a küzdelem. Nem egy kupa megnyeréséről van itt szó, hanem emberi életek örök sorsáról! Lélekmentés a cél, hogy minél több embert kiragadjunk a sátán markából. Istennel leszünk mi győztesek, mondja egy ének. Így legyen!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése