2011. március 24., csütörtök

Fukushima 50

Az utóbbi időben a hírekben nagyon sok szó esik az arab világban dúló háborúkról ,a március 11-én Japánt ért 9.0 fokos földrengés, és az azt követő cunami okozta irdatlan állapotról. Nap mint nap a hírekben jelentik az aktuális helyzetet a földrengés következtében megrongálódott fukushimai atomerőműről, és a világ szívszorongva figyeli az ott lezajlott eseményeket. A földrengés nagyon megrázta Japánt és az ottani embereket, szó szerint és lelki értelemben is. Mivel a földrengés középpontja a nyílt óceánon volt kb. 150 km-re Japántól, ezért szökőárt vont maga után, ami szakértők szerint nyílt tengeren elérheti a 800-1000 km/h sebességet. Természetesen a parthoz közeledve ezek a nagy hullámok megtörnek és aszimmetrikussá vállnak. A felvételeket nézve is elborzad az ember, hát az aki átélte és ott van abban a helyzetben. 
A legnagyobb gondja a japánoknak mégis a rádióaktív sugárzás, ami terjed a térségben a megsérült hűtőelemek következtében. Van egy cég, ami most nagyon híres lett az elszánt és bátor munkásai révén. Ez a Tepco vállalat, amely a fukushimai erőművek üzemeltetéséért felel. Több, mint 100 vállalati dolgozó és önkéntes vállalta azt, hogy teljes erőbedobással dolgoznak éjt nappallá téve, hogy helyreállítsák az áramszolgáltatást és megállítsák a sugárzás terjedését. Ennek a csapatnak a Fukushima 50 nevet adták, akik önként vállalták a kegyetlen és biztos halált, annak érdekében, hogy az ország-világ megmeneküljön egy atomkatasztrófától. Ezek az önfeláldozó emberek óránként nagyobb sugárzásnak vannak kitéve, mint egy átlagos munkás (aki atomerőműben dolgozik) egész élete során!!! A tegnapi nap három munkást ért 170-180 millisieverts erősségű sugárzás. (100 millisieverts értékű sugárzás évente! az alsó határ, aminél valószínű a rákos daganatok kialakulása). Nem tudom, hogy hány órát dolgoztak ilyen nagy sugárzásban, de gondolom, hogy többet, mint egyet. A kormány szándékosan nem fedi fel ezeknek a bátor embereknek a kilétét, akik életüket áldozzák családjaikért, hazájukért és tágabb értelemben a környező országok embereiért is. 
Mikor olvastam ezeknek az embereknek a meghökkentő bátorságát és áldozatvállalását, akkor egyből a János 15:13 jutott eszembe. "Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért."
Van néhány videó is róluk, egyet belinkelek ide az angolul értők számára.
Az angol nyelvben van egy kifejezés, ami a totális összeomlásra utal, és eredetileg az atomerőművek katasztrófájára használták. Mára azonban mindenféle végleges leépülésre és krízisre használják. Egy ilyen összeomlástól tartanak Fukushimában is. 
Ahogy olvasom a híreket Japánból, gondolatban egy más jellegű összeomlásra  gondolok, ami előbb vagy utóbb befog következni. Sokan kétkednek benne, de Isten igéje tényként beszél erről, akár elhisszük, akár nem. "De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint éjjel a tolvaj, amikor az egek recsegve-ropogva elmúlna, az elemek égve felbomlanak, a föld és a raja levő alkotások is megégnek." 2Péter 3:10 (9-14)
Sokan kétkednek az Úr visszajövetelében, de "Nem késlekedik az Úr, amint egyesek gondolják, hanem türelmes hozzátok, mert nem akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen. " 9v. 
Megszégyenítő a Fukushima 50 csapatának életmentő önfeláldozása, de hogy állunk mi hívő keresztények a lélekmentésben? Készek vagyunk feláldozni életünket, egészségünket, javainkat a Krisztus evangéliumáért? Vagy talán a legkisebb bántástól, próbától, üldöztetéstől megfutamodunk és visszavonulót fújunk?
"Ezért tehát, szeretteim, minthogy ezeket várjátok, igyekezzetek, hogy ő tisztának és feddhetetlennek találjon benneteket békességben."
Legyünk emberhalászok, mentsünk lelkeket, amíg lehet, mert közel a vég! Imádkozzunk azokért, akik most nyomorúság között élnek!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése