2011. november 28., hétfő

Near miss

Már elég rég nem írtam ide a blogra és nem azért, mert nem lett volna mit, hanem fontossági sorrendben ez a dolog hátrébb került az életemben. Elsősorban a valóságos életben kell helyt állni, és utána jöhet csak a virtuális kommunikáció.
Néhány gondolatot azért mégis szeretnék itt is megosztani, mert lehet, hogy tanulságos lehet másoknak is. 
Gyülekezetünkben a férfiak elkezdtünk egy könyvet tanulmányozni, melynek a címe: "A férfi a Biblia tükrében" Gene A. Getztől. Nagyon jó könyv és ajánlom minden hívő férfitársamnak meleg szeretettel. A szerző a Timóteushoz írt levél 3-ik részének alapján állított össze 20 tulajdonságot, ami szerinte kell hogy jellemezzen egy lelki embert, legyen az vezető vagy sem. Ezek a tulajdonságok a következők: feddhetetlen, egyfeleségű férfi, megfontolt, józan, tisztességes, vendégszerető, tanításra alkalmas, nem részeges, nem önkényeskedő, nem indulatos, nem kötekedő, viszályt kerülő, megértő, nem pénzsóvár, a maga háza népét jól vezető, a kívülállóknak is jó véleményük róla, hajlandó a jóra, igazságos, kegyes és nem újonnan megtért. Természetesen az utolsó csak a lelki vezetőkre vonatkozik.
Hogy őszinte legyek, egy kicsit megijedtem a tanulmány elején, mert az Ige tükre elég sok hiányosságomra rámutatott, ugyanakkor egy mély vágy is megfogalmazódott bennem, hogy Isten tegyen engem érett lelki emberré. Tudom, hogy ez csakis a Szent Szellem által lehetséges, de milyen jó hogy Isten velünk van!
 Ma este a megfontoltságot tanulmányoztuk, hogy mit is jelent ez a kifejezés a Biblia szemszögéből. Elhangzottak szinonimák, mint bölcs, előrelátó, tervező, higgadt, nem hirtelenkedő, olyan, aki látja a fontos dolgokat, aki tud megfelelően rangsorolni, következetes, nem sértő (beszédében, magatartásában), aki "véghezviszi a jót", tehát céltudatos, jó vezető, érett, alapos, stb. Ugyanakkor a hit, a remény és szeretet embere is. Mikor ezeket a jellemzőket mondtuk, az egyik barátom felszólal, hogy akkor most hogy is van ez, mivel ő azt hitte, hogy a megfontoltság egy jellembeli tulajdonság, most, pedig kiderült, hogy mennyire is komplex dologról van szó! Igen, ez így van, nem is olyan egyszerű megfontoltnak lenni minden helyzetben. Van aki talán azt is mondhatja, hogy nem is kell! Mindenképp kell Istentől bölcsességet kérni, hogy tudjunk megfelelő fontossági sorrendet alkalmazni a különböző élethelyzetekben. Egyik testvér nagyon jól fogalmazott, mikor azt mondta, hogy az a megfontolt ember, aki mellett biztonságban érzed magad, azaz nyugodtan rámered vezetésére bízni az életed. Ilyen vezetőket akar Isten kiformálni minden gyermekéből, én úgy gondolom. Nagy szükség van ilyen férfiakra a társadalomban, hisz oly kevés a megfontolt, céltudatos hívő keresztény!
A megfontolatlan személy tulajdonságait is megnézve, nagyon világosan szembetűnik mindkét életforma következménye. Lehetek megfontolatlan, ha valamit túlságosan is akarok, habár lehet, hogy Isten nem akarja, vagy ha rossz a célom, a motivációm. Ha nem szelektálom ki a jót, a sok mocsok közül, ha mindent "elfogyasztok", amit tálal a világ. Amikor nem teszem fel a kérdést magamnak, hogy mit hogyan és miért teszek, mondok, vagy amikor nem időszerű mindaz amit teszek. A tapintatlanság is a megfontolatlanság egyik jellemzője és minden megfontolatlanság önmagában rizikófaktor, azaz kész balesetveszély! Az angol nyelvben van egy nagyon jó kifejezés arra a szóra, amit mi magyarul meleg-helyzetnek nevezünk. Minden olyan nem tervezett esemény, ami nem végződött balesetben, sérülésben, kárban, de magában hordozta a lehetőséget, az angol nyelv NEAR MISS-nek nevez. Mikor Skóciában voltam, a táborban ahol dolgoztam, elég sok munkaterületen megfordultam, kezdve a karbantartói munkálatoktól, a konyhai és takarítói munkáig. Minden területen megvoltak a jellegzetes veszélyforrások, amire oda kellett figyelni, mint pl. egy vizes padló vagy bármi. Egy veszélyforrás vezethet meleg-helyzetekhez vagy balesetekhez. Isten azt akarja, hogy minden ilyen veszélyforrást küszöböljünk ki az életünkből. A Zsidókhoz írt levél 12:1-el zárom,bátorítson minket ez az ige és legyünk megfontoltak!

2 megjegyzés:

Budai Evódia írta...

Szia Levi,
Most találtam rá a blogodra, ifiórára forrásanyagot keresve.
Csak szeretném megköszönni "A TERHEKET LETENNI, A SZEMETET KIÜRÍTENI!" vázlatod. Ifiórára készülve felhasználtam ma. Isten áldása legyen a kürtzengéseden továbbra is! Fújjad továbbra...mostmár én is hallom:)

EBLevi írta...

Örülök, hogy tudtad használni. A múlt vasárnapi ige kapcsán (Galatákból), újból elolvastam én is ezt a jegyzetet. Kell sokszor emlékeztessem magam is ezekre a dolgokra.

Megjegyzés küldése